TEČAJ ZUMBE

Zumba je energična in zabavna plesna fitnes vadba, ki združuje različne latino ritme, kot so salsa, merengue, cumbia, bachata in reggaeton. V osnovi je Zumba kardio vadba, zasnovana na principu intervalnega treninga. Tečaj zumbe oz. tovrstna vadba pripomore h krepitvi telesa, izgubi maščobe in boljši splošni telesni pripravljenosti. Zumba vključuje celotno telo in skoraj vse skupine mišic. V eni uri vadbe telo porabi okoli 300 do 600 kalorij, število pa je odvisno od starosti, spola, intenzivnosti vadbe in drugih dejavnikov. Primerna je za čisto vse ljudi, ne glede na njihovo starost, spol, in plesno predznanje.

Poleg vseh navedenih koristi, ki jih ima Zumba na naše telo, pa ne moremo mimo najpomembnejšega dejstva, da ima Zumba blagodejen vpliv tudi na naš um in deluje kot prava »antistresna terapija«. Vadeče pravijo, da na uro pridejo predvsem zato, da se psihično sprostijo, odmislijo vse skrbi in vsrkajo vso pozitivno energijo, ki jo skupaj ustvarimo na vadbi. Poudarek je na druženju, sproščeni energiji in latino ritmih, ki te enostavno prevzamejo in odpeljejo v svoj svet.

Trening Zumbe ves čas poteka ob glasbi. Na različne glasbene zvrsti plešemo različne koreografije. Pri Zumbi ni pravih in napačnih gibov, ampak je bistvo, da se vadeči sprostijo, se dodobra prepotijo, naplešejo in predvsem zabavajo. Namen vadbe je, da se povežemo z glasbo in v njej uživamo, zato pri zumbi inštruktorji ne uporabljamo mikrofona. Koreografije so sestavljene iz enostavnih plesnih korakov, ki jim je lahko slediti in za katere ni potrebno plesno predznanje. Učenje korakov poteka sproščeno, s sledenjem in ponavljanjem gibov ob glasbi. Zahtevnost vadbe lahko zelo prilagodimo, saj je koreografije mogoče izvajati v lažjih ali težjih različicah. Zato je Zumba plesna vodena vadba, ki je primerna za vsakogar – za vse starostne skupine. Vsekakor bi jo priporočile vsem, ki imajo radi ples, latino ritme, zabavo in sproščeno družbo.

TEČAJ ZUMBE – KJE, KDAJ IN KAKO?

Tečaj zumbe pri nas poteka v skupinah, ki jih vodimo licencirane Zumba inštruktorice Anita Pandža, Marjeta Pandža in Lara Klavora, znane pod imenom Zumbalicious Crew. Za vas imamo na voljo dve obliki tečajev zumbe – online (to je tečaj zumbe, ki poteka online, torej preko spleta) in v dvorani (to je tečaj zumbe, ki poteka v živo v dvorani). Posamezni trening traja 60 minut, na voljo pa je kar pet terminov v tednu, med katerimi eden poteka online oz. virtualno, ostali pa v živo na dveh lokacijah v Ljubljani.

Treningi v dvorani potekajo vsak teden od ponedeljka do četrtka, pri čemer se inštruktorice na treningih izmenjujemo. Vsake toliko časa pa vas tudi presenetimo in uro vodimo skupaj. Posamezniki se lahko odločajo med nakupom mesečne, tri mesečne ali sezonske karte za tečaj zumbe. V sklopu mesečne in tri mesečne karte, je na voljo obiskovanje vadbe enkrat tedensko ali neomejeno. Sezonska karta pa omogoča neomejeno obiskov znotraj cele sezone zumbe v dvorani (od septembra do junija). Vse zgoraj naštete karte omogočajo obiskovanje treningov na obeh lokacijah. To pomeni, da si vsak posameznik sam kreira svoj urnik in lahko obiskuje Zumbo takrat, ko si želi.

Mesečna karta 1x tedensko vključuje 4 obiske, ki si jih posameznik lahko poljubno razporedi znotraj koledarskega meseca. Mesečna karta neomejeno pa vključuje neomejeno število obiskov znotraj koledarskega meseca. Po enaki logiki, tri mesečna karta 1x tedensko vključuje 12 obiskov, ki si jih posameznik poljubno razporedi znotraj 3 koledarskih mesecev. Tri mesečna karta neomejeno pa vključuje neomejeno število obiskov znotraj 3 koledarskih mesecev. Sezonska karta neomejeno vključuje neomejeno število obiskov znotraj celotne sezone (od septembra do junija). Pri vseh kartah so na voljo 4 termini tedensko na 2 lokacijah v Ljubljani. Poleg tega pa izpuščenih oziroma zamujenih obiskov nikjer ni mogoče prenašati v naslednji mesec oziroma sezono.

TEČAJ ZUMBE JE ZDAJ MOGOČ TUDI OD DOMA

Virtualna zumba poteka vsak ponedeljek zvečer. Ob prijavi se posameznik lahko odloči za mesečni paket (ki vključuje vse online treninge v mesecu, torej 1x tedensko) ali pa za posamezni enkratni obisk. Mesečni paket je na voljo samo do začetka prvega treninga v mesecu, z nakupom pa posameznik privarčuje čas (saj se ni potrebno prijavljati na vsak trening posebaj) in denar (cena je bolj ugodna, kot pri nakupu posameznih obiskov). Enkratni obisk pa je na voljo za nakup kadarkoli do ene ure pred začetkom samega treninga. Možno je tudi kupiti več enkratnih obiskov naenkrat (posameznik lahko izbere več terminov za katere ve, da bo obiskal virtualni trening).

Trening poteka preko ZOOM aplikacije »v živo«, kar pomeni, da vsi skupaj zumbamo ob isti uri, vsak na svoji lokaciji. Povezava do treninga je poslana avtomatsko ob nakupu mesečnega paketa ali enkratnega obiska. Po končanem treningu pa vsi udeleženci prejmejo tudi povezavo do posnetka, ki je na voljo še naslednjih 24 ur, kar pomeni, da lahko za ceno enega treninga z nami zumbajo tudi večkrat ali pa si trening predvajajo takrat, ko jim ustreza in si urnik prilagodijo.

Vsak trening zumbe sestavlja ogrevanje, ki so ponavadi prve tri pesmi na začetku ure. Sledi glavni – plesni del, ki je zasnovan na principu intervalnega treninga ter vključuje različne latino ritme za vse okuse. Najbolj pogosti so salsa, merengue, cumbia, bachata in reggaeton, sem in tja pa vključimo tudi kakšnega za popestritev. Na koncu sledi še ohlajanje in raztezanje. Uro vedno končamo s plesom na počasnejšo pesem, sledi pa še raztezanje, kjer se umirimo in pripravimo na odhod domov.