Arabesque

dance academy

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur at vero adipiscing elit, sed do eiusmod.

Vodene vadbe

Vodene vadbe, ki vas zabavajo in ob enem tudi motivirajo

Vadbe zajemajo skupinske in individualne vodene vadbe. Že sama beseda nam pove, da gre za vadbo, ki jo nekdo vodi. Tej osebi pravimo vaditelj ali inštruktor. Njegova naloga je voditi uro vodene vadbe z ustreznim programom, glede na vrsto vadbe ki jo izvaja. Na uri je prisotna skupina oseb, ki jim pravimo vadeči. Celotna skupina sledi vaditelju in po navodilih izvaja program vadbe. Vaditelj je odgovorna oseba za sestavo programa in pravilno, zdravo izvedbo. Bistvo vsega je, da vadečim ni potrebno razmišljati o programu, temveč mu le sledijo in poskušajo pravilno in zdravo izvajati vse gibe.

Poznamo ogromno vrst vodenih vadb, med katerimi so najbolj izpostavljene Zumba, Les Mills program, TNZ vadba, pilates, joga, funkcionalna vadba, Boot camp. Vodene vadbe oziroma telovadba za vsakogar vključuje široko ponudbo vadb, ki odgovarjajo na posameznikove trenutne potrebe v različnih obdobjih življenja.

 

Komu so vodene vadbe namenjene?

Vodene vadbe so namenjene vsem rekreativnim športnikom, ki raje telovadijo v skupini kot sami. Ljubše jim je imeti pred seboj vaditelja in pripravljen program. Prav tako jim socializacija med treningom ugaja. Na vadbo lahko pridejo mladostniki, mladi ter osebe v zrelih letih. Bolj kot starost je v velikih primerih pomembna fizična pripravljenost telesa ter kaj in koliko posameznik zmore.

Kaj so prednosti vodenih vadb?

Zdravje je zlata vredno in težko ostanemo zdravi skozi življenje brez športne aktivnosti. V otroštvu ponavadi ni večjih težav, skozi odraščanje postajamo vedno bolj stacionirani, sedeči, spremenijo se nam tudi prehranjevalne navade. Če ob vsem tem nič ne telovadimo, se nam pričnejo nabirati maščobne obloge. Le te lahko s časom vodijo tudi v razna obolenja. Zato je ključnega pomena, da skozi življenje telovadimo. Ni toliko pomembno katero obliko vadbe si izberemo, bolj kot vse je pomembno da smo aktivni vsaj trikrat tedensko. Pomembna je rutina, ko si človek športno aktivnost vključi v svoj življenski ritem in je to nekaj povsem normalnega in konstantnega.
Ko smo aktivni in telovadimo ima to pozitiven učinek na naše zdravje. V prvi vrsti izgledamo bolj zdravo in fit, z manjšim obsegom maščobnih oblog in večjo kapaciteto mišične mase. Vendar vizualnost ni poglavitnega pomena. Najbolj pomembna je zdravstvena slika ter naše počutje. Ko smo športno aktivni imamo bolj zdravo srce, pljuča, urejeno prebavo, močne sklepe, čvrste mišice.
Če bi bila vadba tableta, bi jo imeli za čudežno zdravilo. Učinki telesne aktivnosti so tako močni, da izboljšajo vse, od splošnega počutja do bolezni mišično-skeletnega sistema do kardiovaskularnih težav, sladkorne bolezni, multiple skleroze, duševnega zdravja, tesnobe in depresije.

Redna telesna aktivnost ima še druge pozitivne učinke na naš organizem :

  • izboljšuje psihično počutje in dviga samozavest

Ker se med vadbo poveča izločanje endorfinov, hormonov dobrega počutja, se med in po vadbi počutimo veliko bolje kot prej. Če vas je torej v službi kaj razjezilo, če imate tudi doma veliko obveznosti in skrbi, če ste napeti, nemirni, slabe volje, vam bo morda prav redna telovadbo pomagala sprostiti vse te napetosti in negativne občutke. Raziskave so pokazale, da imajo tisti, ki redno telovadijo, manj možnosti, da zapadejo v depresijo. Poleg tega se bo začelo spreminjati tudi vaše telo. V svoji koži se boste počutili bolje, kar bo verjetno doprineslo tudi k nekoliko višji samozavesti.

  • manjša možnost za kronična in druga obolenja

Številne raziskave kažejo, da redna telesna aktivnost pripomore tudi k boljšemu krvnemu obtoku in bolj zdravemu srcu. Posledično pomaga preprečevati visok krvni tlak ter druge bolezni srca in ožilja. Poleg tega pa naj bi vadba zmanjševala tveganje tudi za nekatera druga obolenja, kot so na primer osteoporoza, diabetes, celo nekatere vrste raka.

  • krepi možgane

Vadba izboljša pretok krvi v možgane in spodbuja rast novih krvnih žil in možganskih celic. Študije so pokazale da je beljakovina, ki jo mišice izločajo med vadbo, imenovana katepsin B (CTSB), neposredno povezana s spominom in spoznanjem. Razumevanje, kako ta beljakovina vpliva na možgane, pomaga zdravnikom, da se približajo tveganju demence in drugih degenerativnih možganskih stanj, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

  • pomaga pri vzdrževanju telesne teže

Vsak ve, da je vadba najboljši način za izgubljanje odvečnih kilogramov, včasih pa radi pozabimo, da je ključnega pomena tudi pri vzdrževanju konstantne telesne teže. Vendar pa se moramo zavedati, da je pri spopadanju s težo najbolj učinkovita redna aerobna telesna aktivnost, kot na primer Zumba. To pomeni, da moramo vsaj trikrat tedensko po pol ure ali celo več teči, kolesariti, rolati ali plesati. Seveda pa je dobrodošlo tudi, da na vsakdanji ravni naredimo kaj zase. Lahko se odločimo za hojo po stopnicah, namesto prevoz z dvigalom. V službo se lahko odpravimo peš ali s kolesom ter pustimo avto doma. Namesto da popoldne preživimo leže pred televizijo, se odpravimo na sprehod v naravo, kolo z družinskimi člani. Tako bomo namreč porabili še nekaj dodatnih kalorij.

  • zagotavlja več kondicije in energije

Raziskovalci opozarjajo tudi, da so zaradi redne telesne aktivnosti organi in tkiva našega telesa bolje preskrbljeni s kisikom in ker posledično bolje delujejo, se tudi počutimo bolje. Zdi se nam, da imamo več telesne kondicije in energije. Ne utrudimo se tako hitro in veliko več stvari lahko postorimo. Če ste se prej odpravili po nakupih v velike nakupovalne centre in vas je ta aktivnost precej utrudila, zdaj po rednih vadbah tega ne bo več. Če vam je po napornem dnevu v službi povsem odveč popoldan še pospraviti svoj dom, boste po eni uri vadbe prekipevali od energije. Seveda boste tistih nekaj prvih minut po vadbi izčrpani in prijetno utrujeni, a ko se boste oprhali in malo umirili, se boste lažje podali v nov dan.

  • zmanjša nespečnost in izboljšuje spolno aktivnost

Raziskave kažejo tudi, da redna telesna aktivnost pomaga pri težavah z nespečnostjo. Če torej ponoči ne morete spati ali pa spite zelo slabo in se konstantno zbujate, lahko namesto z uspavalnimi tabletami ali čaji poskusite z vadbo. Vendar pa pazite, da ne boste telovadili preveč pozno zvečer, kajti pri določenih posameznikih ima taka vadba lahko nasproten učinek na telo, saj boste napolnjeni z energijo in boste tako še težje zaspali. Določenim osebam pa vadba zvečer zelo odgovarja. Tam porabijo vso svojo energijo, ki jim je še ostala od dneva in po vadbi z lahkoto zaspijo. Tako da se vsak sam odloči ali mu bolj ugaja vadba zjutraj, zgodaj popoldne ali zvečer in to vključi v svoj življenjski ritem.
Ker boste zaradi redne vadbe kar prekipevali od energije, boste morda tudi bolj zainteresirani za kakšne posteljne aktivnosti. Poleg tega bo zaradi telovadbe vaše telo vedno bolj izoblikovano in ker se boste v svoji koži počutili dobro in privlačno, se boste morda raje slačili kot prej. Še več, menda lahko redna vadba zmanjša celo tveganje za motnje erekcije pri moških, pri ženskah pa za upadanje libida.

  • vadba vas bo ohranila mlade (dobesedno!)

Ne samo, da vam fleksibilnost in ravnotežje omogočata, da se hitro premikate in se počutite mlade, ampak tudi študije kažejo, da lahko vadba vašemu življenju doda do 5 let. To je zato, ker pomaga upočasniti staranje celic. Sliši se kar malo neverjetno, kajne?!

  • spodbuja in pospešuje zdravljenje

Študije kažejo, da bodo ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2, osteoartritisom ali srčnim popuščanjem ter ljudje, ki okrevajo po možganski kapi, obvladali simptome in se hitreje pozdravili z vadbo. Prava vrsta in količina gibanja lahko delata čudeže.

  • dobro počutje

To pa je dejavnik, ki odtehta vse. Kadar se dobro počutimo, delujemo sproščeno, lažje opravljamo poslovna in gospodinjska opravila, smo bolj nasmejani, družabni. Smo radi v družbi ljudi, smo voljni za deljenje nasvetov, izkušenj, enostavno živimo bolj kvalitetno na vseh nivojih.

Izgovorov za vadbo imamo veliko. Težko je! Naporno je iti iz cone ugodja, ugasniti televizijo ali se odmakniti od družinskih članov.

Razlogov, zakaj podcenjujemo učinke telesne vadbe na zdravje, je še več in jih bo z razvojem današnje družbe še več. Vendar, podatki raziskav in vsakodnevna praksa kažeta, da je telesna aktivnost ključ do zdravja, sreče in dobrega počutja. Vseeno, naša volja se nemalokrat zašibi ravno takrat, ko bi se morali premakniti. In, zelo pogosto, za šport ne najdemo časa.

Katere so morebitne slabosti vadbe?

Skoraj nemogoče je da imajo vodene vadbe kakšne slabosti. Edina slabost vodenih vadb se lahko kaže v zasvojenosti s športom, ki vodi v pretirane treninge, ki osebi bolj škodujejo kot koristijo. Prav tako je pomembno izpostaviti, da je inštruktor vodene vadbe odgovoren za pravilno izvajanje vaj, kar pa je včasih precej velik zalogaj v kolikor je skupina, ki jo vodi zelo številčna. Torej slabost je lahko tudi to, da inštruktor ne uspe vsakega posameznika popraviti in poskrbeti za pravilno izvajanje vaje.

Zakaj obiskovati vodeno vadbo?

Ker je zabavno. To je skupinska vadba, sestavljena iz večih oseb z željo po dobrem treningu. Na tak način je lahko posameznikova motivacija do treninga bistveno višja, rezultati treninga pa boljši.
Zumba je klasični pokazatelj pozitivnih učinkov treningov. Naše vadeče velikokrat povedo, da na Zumbo ne prihajajo zgolj zaradi kardio treninga, temveč predvsem zato, da se na uri sprostijo, nasmejijo, naplešejo, podružijo z ostalimi, poklepetajo in svoj dan zaključijo v pozitivnem vzdušju. Tako boste ne le kurili kalorije, temveč krepili tudi partnerske, družinske in prijateljske vezi.

Zumba je vadba, ki ima ogromno pozitivnih učinkov na posameznike. Najbolj opažamo, da ima veliko blagodejnih učinkov na psihološki ravni, kot so dobro počutje, krepitev odnosov s sovadečimi, večja socializacija, sproščenost, večja samozavest, boljša samopodoba, boljša sprejetost, druženje.

Kaj je torej Zumba?

Kot že omenjeno med vodene vadbe uvrščamo tudi Zumbo. Gre za energično in zabavno plesno fitnes vadbo, ki združuje različne latino ritme, kot so salsa, merengue, cumbia, bachata in reggaeton. Zumba je primerna za vsakogar. Koreografije so sestavljene iz enostavnih plesnih korakov, katerim vadeči z lahkoto sledijo. Zahtevnost vadbe se lahko zelo prilagodi, saj je koreografije mogoče izvajati v lažjih ali težjih različicah. Iz tega naslova je Zumba primerna za vse starostne skupine. Za obiskovanje Zumbe ni potrebno plesno predznanje, potrebna je samo želja po plesu, latino ritmih, nori zabavi in sproščeni družbi.

Vključuje vaje za moč, aerobne in intervalne vadbe
V osnovi je Zumba kardio vadba, zasnovana na principu intervalnega treninga. S pomočjo fitnes principa maksimira porabo kalorij, povečuje kardiovaskularno zmogljivost in tonizira celotno telo. Zumba vključuje celotno telo in skoraj vse skupine mišic. V eni uri vadbe telo porabi okoli 300 – 600 kalorij, število pa je odvisno od starosti, spola, intenzivnosti vadbe in drugih dejavnikov. Za številne je ravno tovrstna aktivnost edinstvena, učinkovita, razigrana in daleč najbolj zabavna oblika skupinske vadbe.
Ne samo pri nas, temveč tudi drugje po svetu je Zumba program postal prava senzacija. Širi se z neverjetno hitrostjo, ki je ni moč ustaviti. Postal je celo eden od najbolj vplivnih programov v fitnes industriji. Zumba ni samo fitnes program in je hkrati veliko več kot le skupinska vadba. Pravzaprav je način življenja.

Kratek pogled v zgodovino Zumbe
Za začetnika Zumbe je imenovan Alberto Beto Perez – plesalec, koreograf in inštruktor aerobike. Zumbo je Alberto razvil povsem po naključju, in sicer že leta 1987, ko na svojo uro klasične aerobike ni prinesel predpisane glasbe. Posledično je moral nekako improvizirati ter uporabiti zgoščenke, ki jih je imel pri sebi. Zgoščenke so vsebovale samo latinsko-ameriško glasbo, ki pa klasični vadbi ne ustreza najbolj. Perez je moral zato korake in tudi samo koreografijo nekoliko prilagoditi. Povsem nevede je tako izumil blagovno znamko “Zumba”, ki se je leta 2001 prvo razvila v Združenih državah Amerike. Kaj hitro je postala svetovna vadbena senzacija, ki je danes uveljavljena v 180 državah po svetu. Leta 2008 pa se je Zumba prvič pojavila v Sloveniji in obnorela celo državo.

Največji pozitivni učinki Zumbe
Kljub vsem navedenim koristim, ki jih ima Zumba na naše telo, ne moremo mimo najpomembnejšega dejstva, da ima Zumba blagodejen vpliv na naš um in deluje kot prava »antistresna terapija«. Vadeči pravijo, da na uro pridejo predvsem zato, da se psihično sprostijo, odmislijo vse skrbi in vsrkajo vso pozitivno energijo, ki jo inštruktorji skupaj z vadečimi ustvarijo na vadbi. Fokus je na druženju, sproščeni energiji in latino ritmih, ki te enostavno prevzamejo.

Prednosti, ki jih ima Zumba kot kardio vadba na naše telo:
– preprečuje nalaganje odvečnih kilogramov in omogoča izgubljanje prekomerne teže (izgorevanje maščobe)
– preprečuje nastanek tveganj za najrazličnejše bolezni (visok krvni tlak, bolezni srca, pljuč)
– omogoča hitrejše preoblikovanje telesa
– omogoča, da telo porabi več kisika med vadbo
– pomaga k boljši prebavi in metabolizmu
– sklepe in mišice pripravi na optimalno delovanje
– izboljša mentalno oz. psihološko pripravljenost
– zmanjšuje in odpravlja stres
– pripomore k boljšemu počutju in razpoloženju

Zumba ima tudi več različnih podkategorij

 

Poleg klasičnega Zumba treninga, so v sklopu blagovne znamke Zumba razvili še druge različice treninga, kot so:

Zumba step je vadba kjer se uporablja step podlaga in je odlična vadba za spodnji del telesa. Gre za kombinacijo Zumba koreografij in klasičnih korakov step aerobike. Vadba se prav tako izvaja na podlagi latino glasbe in plesnih gibov. Zumba Step je kot nalašč za tiste, ki želijo občutiti še bolj “pekoč” občutek v mišicah. Prednost te vadbe je, da pripomore k izgorevanje kalorij, hkrati pa dodaja gibe, ki definirajo in oblikujejo telo in noge.

Zumba toning je vadba kjer se uporabljajo ročke oziroma lahke uteži. Vadba vsebuje klasične Zumba korake, kjer je fokus na točno določeno skupino mišic. Z uporabo uteži se predvsem lepo oblikuje zgornji del telesa, hkrati se aktivirajo tudi mišice jedra in spodnjega dela telesa. Zumba Toning je popoln način za vse tiste, ki si želijo naravno izoblikovati svoja telo, medtem ko uživajo v plesnih gibih ina latino ritmih. To je izviren tečaj plesa in fitnesa, ki se dvigne na višjo raven.

Zumba sentao je inovativna vadba, kjer se plesni gibi izvajajo na stolu. Je visoko intenzivna vadb, ki se osredotoča na krepitev celotnega telesa. Ta neverjetna vadba na stolu pomaga izboljšati zdravje srca in ožilja ter poskrbi za izgubljanje kalorij. Običajno vadba na stolu aktivira spodnji del trebuha, saj vključuje precej dvigovanja kolen in stopal od tal. Tovrstne vaje se običajno izvajajo na tleh, kar večini ljudi predstavlja precejšen izziv, saj so zelo zahtevne. Zato je Zumba Sentao odlična rešitev, saj se enake vaje izvajajo na stolu in so posledično lažje, vendar prav tako zelo učinkovite.

Zumba kids je Zumba vadba primerna za otroke, stare od 7 do 11 let. Gre za odlično priložnost, da so tudi otroci aktivni in se zabavajo ob svoji najljubši glasbi. Zumba za otroke deluje tako, da vključuje otrokom prijazne plesne korake, ki temeljijo na originalnih Zumba koreografijah. Sam princip vadbe je zasnovan tako, da se plesni koraki razčlenijo in se doda igra. Sama vadba pomaga pri razvoju zdravega življenjskega sloga in otroka že postopoma navaja na to, da je vadba pomembna ter hkrati zabavna. Vadbe vključujeje ključne elemente otrokovega razvoja, kot so vodenje, spoštovanje, timsko delo, samozavest, samospoštovanje, spomin, ustvarjalnost, koordinacija in kulturna zavest.

Zumba gold je nižje intenzivna različica tipičnega tečaja Zumbe in je bila zasnovana tako, da ustreza anatomskim, fiziološkim in psihološkim potrebam starejših ljudi. Na vadbi se izvajajo Zumba koreografije, ki so enostavne za sledenje in se osredotočajo na ravnotežje, obseg gibanja in koordinacijo. Prednost vadbe je predvsem to, da se osredotoča na vse telesne elemente pripravljenosti: kardiovaskularno, mišično kondicijo, prožnost in ravnotežje.

Aqua Zumba je Zumba, ki poteka v bazenu. Lahko bi rekli, da je neke vrste “zabava v vodi”, kjer prav tako krepimo mišice celotnega telesa. Zaradi upora vode je tempo počasnejši od običajne Zumbe. Izvajajo se veliki mišični gibi, kot so iztek rok in dvigovanje nog v vodi ter počasno pretirano kroženje bokov in ramen. Aqua Zumba se razlikuje od vodne aerobike v vodi, in sicer klasična aerobika poteka od ene točke do druge, medtem ko Aqua Zumba omogoča različno gibanje na različne dele pesmi oziroma glasbe, tako kot to poteka na klasični Zumbi.

Zumba je primerna za vsakogar
Kot je moč opazitit je Zumba primerna prav za vsakogar. Izvajanje Zumbe je prilagojeno glede na starost, kot na primer za otroke je primerna Zumba Kids, medtem ko za starejšo populacijo (od 65 leta naprej) je primerna Zumba Gold ali Aqua Zumba. Ostale starostne skupine lahko izbirajo med vsemi ostalimi vrstami Zumbe. Daleč najbolj popularna in obiskana je klasična Zumba, torej vadba brez pripomočkov. Zakaj je temu tako? Ker je vadba zabavna, sproščujoča, enostavna in učinkovita. Zumba velikokrat prepriča ravno tiste ljudi, ki jim fitnes in klasična aerobika ne predstavljata velike motivacije saj potrebujejo nekaj drugačnega a ravno tako učinkovitega. Zato je ta vadba odlična izbira, saj je kombinacija obojega. Ljudje se zavedajo, da je telesna aktivnost poglavitnega pomena za zdrav um in telo, če se ob vsem tem še zabavamo pa je to še tista “češnja na vrhu torte”.

 

Zumba je primerna za vsakogar

Kot je moč opazitit je Zumba primerna prav za vsakogar. Izvajanje Zumbe je prilagojeno glede na starost, kot na primer za otroke je primerna Zumba Kids, medtem ko za starejšo populacijo (od 65 leta naprej) je primerna Zumba Gold ali Aqua Zumba. Ostale starostne skupine lahko izbirajo med vsemi ostalimi vrstami Zumbe. Daleč najbolj popularna in obiskana je klasična Zumba, torej vadba brez pripomočkov. Zakaj je temu tako? Ker je vadba zabavna, sproščujoča, enostavna in učinkovita. Zumba velikokrat prepriča ravno tiste ljudi, ki jim fitnes in klasična aerobika ne predstavljata velike motivacije saj potrebujejo nekaj drugačnega a ravno tako učinkovitega. Zato je ta vadba odlična izbira, saj je kombinacija obojega. Ljudje se zavedajo, da je telesna aktivnost poglavitnega pomena za zdrav um in telo, če se ob vsem tem še zabavamo pa je to še tista “češnja na vrhu torte”.